Interwebs en jonge kinderen
5 mei 2016
0

Zoals de meesten van jullie wel weten breng in veel tijd door op het interwebs, al is dat aan m’n blog niet zo heel erg goed te zien. Ik stuit echter steeds vaker op kiddo’s die het nodig vinden om iedereen kanker toe te wensen. Tja, wat zullen we er eens van zeggen.

Ik betrap me erop dat ik mezelf tijdens het gamen steeds vaker erger aan kiddo’s die niet weten wat ze met hun mond moeten doen. In plaats van mensen uitschelden, belachelijk maken of de dood toe te wensen kunnen deze kiddo’s misschien beter hun mond maar dicht houden. En ik heb het niet alleen over kinderen van een jaar of 15 die net een beetje fatsoenlijke zinnen kunnen formuleren. Nee, ik heb het helaas óók over kinderen tussen de negen (!) en twaalf jaar.

Wat voor mij de druppel was, was het 12-jarige jochie Damian. Ik was op een Minecraft server aan het spelen (hah, hij is 19 en speelt nog Minecraft!!! Wat een loser zeg. Pff.) en Damian vond het nodig om een jongen van ik schat een jaar of 9 te pesten. Ik zeg er wat van en verbeter het grootste gedeelte van zijn zinnen omdat hij niet in staat is om fatsoenlijk te spellen, waarna hij zegt dat hij naar een andere server gaat. Mooi, probleem opgelost. Dacht ik. In plaats van daadwerkelijk weg te gaan begon hij te schelden. Nu maakt het mij weinig uit want het is maar een jochie van 12 die zichzelf heel wat vindt, maar de andere kinderen op de server krijgen dit taalgebruik ook te zien. “Waarom ga je niet? Je zou toch naar een andere server gaan?” vraag ik. Als antwoord op deze vraag krijg ik het volgende meerdere keren letterlijk naar mijn hoofd gesmeten: “BITCH BITCH JE KANKER MOEDER HOOP DAT ZE DOOD GAAT AAN KANKER KANKER AAP HOER”. (klik om screenshot te zien, link opent in een nieuw tablad.)

Daar zit je dan, als 19-jarige met een bek vol tanden naar je beeldscherm te kijken. Niet omdat dit mij zoveel pijn doet, maar meer om het feit dat een jochie van 12 schijnbaar niet in de gaten heeft wat hij zegt. Tuurlijk, ik scheld ook weleens iemand uit voor kut joch, klapmongool of iets in die richting, maar met kanker schelden zal ik nooit doen.

Ik vraag me naast het feit of deze jongen enig idee heeft van wat hij zegt ook af of zijn ouders weten dat hij zulke dingen zo maar roept. Ik vraag me af wat zijn ouders hiervan vinden. Ik vraag me af of zijn ouders hem dit zo geleerd hebben. Ik vraag me af of zijn ouders dit goedkeuren. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Helaas is dit niet de eerste keer dat ik zoiets zie gebeuren. Ik ben zelf een hele tijd administrator geweest van een Minecraft server en heb dus meerdere keren, eigenlijk dagelijks, kinderen vanaf een jaar of 9 van de server af moeten gooien om deze reden.

Dit klinkt misschien heel idioot uit de mond van een 19-jarige, maar ik wil het volgende aan alle ouders vragen: Let alsjeblieft op op wat je kind op internet doet. Wees niet naïef door te denken “Och, ons Dirk is zo’n schatje, die doet dat niet.”. Ook jouw Dirkie kan zoiets doen, ook al is hij offline zo’n schatje.

Bovenstaand verhaal is precies de reden dat ik blij ben dat vanaf 2018 ouders bij wet verantwoordelijk worden gesteld voor het doen en laten van hun kind(eren) op het interwebs. (klik om het volledige artikel te lezen)

Daarnaast hoop ik trouwens dat de ouders van Damian (of DamianH030, zoals hij in Minecraft heet) dit te zien krijgen, zodat zij weten wat hij op het internet uitspookt.

Delen = liev!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditEmail this to someonePrint this page