Productreview: Shure SE215
24 februari 2016
0

Om precies te zijn, zijn we op het moment van publicatie 146.635 minuten verder dan het vorige bericht. The more you know. Goed. Vandaag gaan we het hebben over de Shure SE215. Naar mijn mening ongeloofeloos goede kwaliteit in-ear headphones voor €99,- bij mijn blauwe vrienden van Coolblue.

Laten we beginnen met vertellen over de reden van aanschaf. Ik ben – zoals de meesten van jullie wel weten – een ontzettende Apple fanboy. Dit is ook de reden dan ik sinds eind 2010 nooit meer andere earphones heb gehad dan die van Apple. Toen mijn laatste paar tijdens het verkeersregelen een week of twee geleden kapot gingen, ging ik van binnen een klein beetje dood. Wat moest ik nu als ik in de trein zat? En als ik aan het fietsen was *start lachband*? En op school als we aan opdrachten konden werken? Op vraag 1 en 3 had ik gelijk een antwoord gevonden: m’n Beyerdynamic DT770 Pro 250 ohm, voor de nerds onder ons. Maar onder het fietsen is een studiohoofdtelefoon een beetje lastig. Iets met verkeersveiligheid enzo.

Ik besloot voor het gemak toch eerst maar eens een paar earphones van Philips uit het jaar prik te pakken. Je weet wel, met die stoffen hoesjes om de earphones zelf heen. Na ze precies negen minuten en 38,5 seconden in te hebben gehad, besloot ik dat dat mijn probleem niet op ging lossen. Goed, dan toch die studiohoofdtelefoon maar mee. Geen probleem, afgezien van het feit dat ik een heleboel rare gezichten in de trein kreeg, omdat ‘ie toch wel een beetje lomp is.

Na dat een dag of 3 gedaan te hebben, besloot ik dat het toch maar tijd werd voor nieuwe earphones. Puur vanwege de grootte van die studiokoptelefoon. Nu is het zo dat ik veel video’s op de JoepToeps kijk en dat ik het kanaal Unbox Therapy volg. Lewis, de host van het kanaal, heeft een tijd geleden de Shure SE846 getest. Nu zegt jullie het typenummer waarschijnlijk niets, maar die earphones kosten €1000. Juist, duizend eurootjes. Nu ben ik nog nét niet gek genoeg om die te kopen, maar aan zijn enthousiasme te zien moesten de earphones van Shure goed zijn. Na wat reviews te hebben gekeken en gelezen besloot ik dus het kleinere broertje van de SE846 te kopen, de SE215.

Het eerste wat mij opviel toen ik het doosje van de earphones openmaakte, was hoe tof de binnenkant van die dingen eruit ziet. Ik heb inderdaad de transparante versie van de SE215 gepakt. Daarnaast viel mij de stevigheid van de kabel op. Heerlijk, een gewoven kabel met plastic eromheen. Stukje kwaliteit naar de mensen toe. De kabel kan trouwens, mocht deze onverhoopt toch kapot gaan, heel makkelijk vervangen worden omdat je de earphones zelf van de kabel af kan halen met een heel simpel kliksysteem. Ook het grote aantal “sleeves” dat meegeleverd word is geweldig. 3 verschillende setjes foam sleeves, en 3 verschillende setjes rubber sleeves. Daarnaast is ook het meegeleverde pennetje waarmee je de sleeves schoon kan maken een énorm groot voordeel.

Vervolgens komen we bij het testen van de earphones aan. Wauw, ik was verbijsterd door het geluid dat eruit kwam. Helder, mooi en vooral heel erg fijn geluid dat bij lange na niet te vergelijken is met de earpods van mijn geliefde appeltje. Daarnaast vind ik het geweldig dat je heul weinig tot geen last hebt van omgevingsgeluid omdat het in-ears zijn. Dit is vooral fijn op het moment dat je in de trein zit en er zo’n jankend monster van een jaar of twee oud schuin achter je zit dat in zijn eentje drie keer de inhoud van de Amazone produceert. In tien minuten. Klein nadeel is dan weer het deelnemen aan het verkeer, maar goed. Dan gewoon maar één kant in doen, en de andere kant veilig in je jas stoppen.

Na een uurtje de “standaard” sleeves (foam, medium) gebruikt te hebben, besloot ik de sleeves eens te gaan testen. Ik had op internet al gelezen dat het wisselen van de sleeves moeilijk kan gaan, maar jezus. Ik heb uiteindelijk maar opgezocht hoe je de sleeves er het beste af kan halen, want ik kreeg het niet voor elkaar. Gezien het feit dat ik van mezelf weet dat ik normaal rubber sleeves niet fijn vind zitten, vond ik het een uitdaging om het toch maar weer eens te proberen. Ik ben begonnen met de rubber small (EDIT: ik moet op m’n woorden gaan letten), omdat ik de foam medium net wat te groot vond, en deze dus niet fijn zaten. Goede keus qua maat, maar dat rubber is toch écht niet voor mij weggelegd. Fijn weer foam gepakt, alleen nu dus de small variant. Heerlijk.

Als laatste wil ik de vorm van de earphones even aanhalen. Voor mij was dit de eerste keer dat ik in-ears kocht. Er vanuit gaande dat dit lekker zou zitten, kwam ik in eerste instantie van een koude kermis thuis. Ik was de EarPods van Apple gewend, die min of meer ook wel in-ear zijn, maar toch eigenlijk niet. Het idee dat je de earphones helemaal in je oor moet doen, is de eerste keer heel erg wennen, en dan vooral het indoen van de earphones. Als je de earphones eenmaal een dag of twee hebt, ben je er aan gewend en is dit een ontzettend fijne, rustige manier om naar muziek te luisteren.

Al met al kan ik dus zeggen dat de Shure SE215 met zijn €99,- een dure aankoop lijkt, maar het qua prijs-kwaliteitverhouding eigenlijk goedkoop is. Vergelijk het maar eens met de EarPods van Apple. Deze kosten €30,-, zijn wat betreft kwaliteit een stuk minder en gaan bij mij redelijk snel kapot. En dan vooral de volumeregeling/microfoontje in het snoer. Opzich is dit natuurlijk geen probleem, maar ik erger me daaraan waardoor ik binnen twee dagen een nieuw setje EarPods heb. Als ik het geld dat ik aan EarPods uitgegeven heb ga vergelijken met deze aankoop, ben ik blij dat ik wat earphones betreft van Apple af ben gestapt nu. De degelijkheid van deze earphones is enorm, netzoals de kwaliteit van het geluid. Het enige nadeel wat ik op kan noemen, voor zover het een nadeel genoemd kan worden, is dat het voor de eerste keer gebruiken van in-ears behoorlijk wennen was.

Goed, dit was mijn review over de Shure SE215. Mochten er nog vragen zijn, laat ze dan even achter op Twitter of beneden in de reacties.

Adieu!


Wil jij na het lezen van deze review de Shure SE215 ook kopen? Neem dan eens een kijkje bij Coolblue. (klik) Voor €99,- zijn ze van jou!

Delen = liev!
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditEmail this to someonePrint this page